dinsdag 18 januari 2011

Start bouwen tunneldak Phoenixstraat Delft

Delft - In het eerste gedeelte van de tunnel op de Phoenixstraat wordt deze week gestart met het bouwen van een werkvloer voor het tunneldak. Deze week wordt tussen de diepwanden op de kop van de Phoenixstraat aan de zijde van de Binnenwatersloot een werkvloer gestort.



Deze werkvloer dient als ondersteuning voor de bekisting van het eerste gedeelte van het dak van de tunnel. Volgende week start op deze werkvloer het vlechtwerk van de wapeningskorven voor het dak. De wapeningskorven geven het dak de benodigde sterkte. Hierin wordt beton gestort. Als dit is uitgehard, wordt onder het dak verder gewerkt. De diepwanden die uitsteken boven het dak en de tijdelijke werkvloer, worden vervolgens verwijderd.

Voorbereidingen voor bouwkuip bij Bolwerk
Momenteel vinden diverse voorbereidingen plaats om de bouwkuip op de kruising van de Binnenwatersloot/Westvest en Phoenixstraat te maken. Begin dit jaar is de vaarroute in de Westsingel afgesloten doordat er bij het spoorviaduct en aan de zijde van de Westvest enorme pompen in het water zijn aangebracht. Op de voormalige Houttuinen is een leiding gelegd die de twee pompen met elkaar verbindt. De pompen en de leiding moeten ervoor zorgen dat het water van de Buitenwatersloot en de Westsingel met elkaar in verbinding blijft als de bouwkuip hier gerealiseerd is. Als het water aan de ene zijde van de afsluiting te hoog staat, wordt het naar de andere kant van de afsluiting gepompt.

De duikers van het water van de Binnenwatersloot naar de Westsingel zijn maandag 10 januari jl. met kleidammen dichtgemaakt. Dit om te voorkomen dat er vuil in de duiker komt als de bouwkuip in de Westsingel gereed is en ook om de oude duiker te kunnen verwijderen. In de Binnenwatersloot worden de bestaande fonteinen weer in werking gebracht zodat het water in de Binnenwatersloot niet stil blijft staan.

Vorige week is het Melkmeisje - een kunstwerk van J.T. Schippers - verwijderd van haar plaats op de kop van de Binnenwatersloot. Als de Binnenwatersloot eind januari afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer kan het verkeer vanuit de Oude Delft hier omheen terugrijden naar de Oude Delft.

De laatste week van januari worden de voorbereidingen aan de wegen uitgevoerd:
- De langsparkeervakken op de Westvest tussen de Binnenwatersloot en de stationsbrug komen te vervallen;
- Het fietspad op de Westvest wordt tot aan de Barbarasteeg aan de zijde van de huizen gelegd;
- De omleiding voor fietsers en voetgangers vanuit de Spoorsingel en Buitenwatersloot naar de Binnenwatersloot wordt gemaakt (ongeveer ter hoogte van Phoenixstraat 16, het stadskantoor).

Vanaf eind januari gaat het gemotoriseerd verkeer op de Westvest over de huidige trambaan meerijden. Ook het verleggen van deze trambaan moet gebeuren om ruimte te maken voor de bouwkuip bij het Bolwerk.