dinsdag 22 maart 2011

Dordtse primeur: 100 procent hybride bussen


Alle conventionele op diesel rijdende stadsbussen in Dordrecht worden de komende tijd vervangen door een hybride bus. Maandag presenteert vervoerder Arriva de eerste nieuwe bus, waarna de vervanging van het complete wagenpark begint.

Provincie

Dordrecht is hiermee de eerste stad in Nederland met een volledig hybride busdienst. Arriva heeft vorig jaar zes miljoen euro gekregen van de provincie Zuid-Holland om de bussen aan te schaffen. Afgelopen december zijn ze besteld.

Rem-energie

De nieuwe bussen zijn van het merk Volvo. Ze rijden op elektrische energie, die zowel geleverd kan worden door een generator (aangedreven door een dieselmotor), als van condensatoren waarin de niet-gebruikte energie wordt opgeslagen. Het gaat hierbij om de energie die vrijkomt bij het remmen.

Geen uitlaatgassen

De hybride aandrijving moet leiden tot 30 procent minder CO2-uitstoot en vermindering van het brandstofgebruik met 35 procent. Bij het wegrijden bij een bushalte komen geen uitlaatgassen vrij. Tot een snelheid van 20 kilometer per uur rijdt de bus volledig op de elektromotor.

De laatste van de 27 duurzame bussen wordt begin 2012 geleverd.