dinsdag 4 januari 2011

RET: Openbaar aanbesteden in de grote stad is onjuiste keuze


ROTTERDAM - Het openbaar aanbesteden van de Rotterdamse bus in 2012 en tram en metro in 2017, zoals de nieuwe regering dit nu toch wil, is onverstandig en kan leiden tot opsplitsing en versnippering. "In de grote, complexe stad hangt alles met alles samen. Rotterdam is nu eenmaal niet het Drentse platteland", aldus Pedro Peters, algemeen directeur van de RET, maandag in zijn Nieuwjaarsspeech.

Hij opent zijn speech met complimenten. "Van onze technische mensen tot aan de bestuurders: petje af voor al die collega's, want ze hebben een topprestatie geleverd. De eerste winteraanval heeft de RET goed doorstaan. Onze wissels werkten en we reden!"

Peters gelooft juist daarom ook in het Rotterdamse model, waarin techniek, infrastructuur, stations, Centrale Verkeersleiding, de kennis van het OV-netwerk en de dagelijkse rijden van bus, tram en metro niet opgeknipt en versnipperd zijn. Alles binnen een bedrijf! "Een goed evenwicht tussen overheid en markt, tussen aanbesteden en inbesteden."

Peters: "Op dit moment lijk je al gauw een zeurpiet die voor eigen belang preekt, maar als in de praktijk zal blijken dat ik gelijk heb, is het te laat en dan kan je niet meer terug.''

De RET-directeur waarschuwt in zijn speech voor de enorme bezuiniging die de regering koppelt aan die openbare aanbesteding. Voor de Rotterdamse regio zo'n veertig miljoen. ,,Bij voorbaat weten we dat dit bedrag niet door aanbesteding op tafel zal komen".

Hij wijst op mogelijk grote gevolgen voor reizigers en de werkgelegenheid. Voor RET kan dit om honderden banen gaan. "Dat de regering er voor kiest om 75% van de landelijke bezuinigingen juist aan de drie grote steden op te leggen, begrijp ik niet. Dat zijn juist de gebieden met de grootste mobiliteitsproblemen en de meeste reizigers."

Goed nieuws
2011 wordt een jaar waarin veel investeringen van de afgelopen jaren concreet zichtbaar worden voor de klant. De nieuwe metro's worden nog steeds geleverd. Vanaf januari zal ook de eerste van de nieuwe serie trams gaan rijden. Het hele jaar door wordt er vervolgens iedere week een nieuwe tram geleverd. Na ruim een jaar zullen "oudjes" alleen nog als reserves dienen. Ook wordt deze zomer de tweede boortunnel voor Randstadrail in gebruik genomen en rijdt de metro iedere tien minuten van en naar Den Haag.

Reisinformatie
De klant zal in 2011 op meer dan 800 haltes middels informatiezuilen real time op de hoogte worden gebracht van reisinformatie.

De invoering van het nieuwe Exploitatie Beheers Systeem wordt ook dit jaar afgerond, waardoor de regelmaat en punctualiteit van bus en tram flink verbetert.

Mocht deze regering toch doorzetten met de plannen voor het aanbesteden van de concessies in de grote steden, dan is bij de RET de bus het eerste aan de beurt in 2012. Peters ziet dat met vertrouwen tegemoet: "Uit recent onderzoek in opdracht van de minister blijkt dat de RET de afgelopen vijf jaar veel efficiënter is gaan werken en er geen verschillen meer zijn tussen vervoer dat is aanbesteed of onderhands gegund."

"De objectieve cijfers tonen het aan: onze bus is inmiddels net zo goedkoop, vaak zelfs goedkoper, dan de openbaar aanbestede concessies."