zondag 6 februari 2011

Tentoonstelling foto’s Zilveren Camera in het Centraal Station

Op donderdag 10 februari om 13.30 uur zal de reizende tentoonstelling met de winnende foto’s van de Zilveren Camera 2010 officieel geopend worden op station Den Haag Centraal. Arno Haijtema, voorzitter stichting Zilveren Camera en Eloy van Raamsdonk, regiodirecteur NS Randstad Zuid zullen de tentoonstelling openen.



Fotograaf Evert-Jan Daniels, die op 23 januari jl. in het Fotomuseum Den Haag de Zilveren Camera 2010 in ontvangst mocht nemen voor zijn foto van Geert Wilders, Marc Rutte en Maxime Verhagen, zal ook aanwezig zijn. “Als fotojournalist is het gaaf om op zo’n publieke plek aanwezig te zijn met je werk”, aldus de winnaar.

Een selectie van de prijswinnende foto’s is te zien op grote prints en daarnaast zijn alle winnende foto’s van de Zilveren Camera via een digitale presentatie te bewonderen. “De tentoonstelling is een lust voor het oog en geeft een beeld van de wereld door de ogen van onze beste fotojournalisten”, aldus Fred van der Ende, bestuurslid van stichting ‘De Zilveren Camera’.

NS omarmt het initiatief om het station te verlevendigen: “NS stelt haar stations graag beschikbaar als podium voor deze mooie en indrukwekkende foto’s. Het station kan veel méér zijn dan alleen een vertrek- of aankomstplaats. We zien een station als dé ontmoetingsplek om nieuwe ervaringen op te doen, om aangenaam te wachten, om even tot rust te komen en om cultuur te ontdekken! Een podium waar kunst- en cultuuruitingen een aanleiding kunnen zijn voor spontane ontmoetingen en het opdoen van nieuwe ervaringen”.

Foto’s Zilveren Camera komende drie jaar op NS-stations
Onlangs is NS een driejarige samenwerking aangegaan met de organisatie van de Zilveren Camera. Deze stichting organiseert drie fotoprijzen, waaronder die voor de Zilveren Camera voor de beste nieuwsfoto van het jaar. De samenwerking met Zilveren Camera voorziet voor de komende drie jaar in een reizende tentoonstelling langs verschillende NS-stations van voor deze prijs genomineerde foto’s.

De tentoonstelling van 2010 is achtereenvolgens te bewonderen op de volgende stations:
• Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal (van 10 t/m 24 februari)
• Amersfoort (maart)
• Leiden Centraal (april)

Op dit moment wordt nog een selectie van de foto’s van 2009 geëxposeerd op station Amsterdam Centraal. De reizende tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van de Zilveren Camera, de Nederlandse Spoorwegen, Opera Amsterdam en Roem Consultancy (organisatie). Alle genomineerde foto's zijn nog t/m 27 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.