zondag 20 februari 2011

RET krijgt eerste VVN keurmerk `Veilige Mobiliteit`

Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET heeft zich als eerste Nederlandse vervoerbedrijf gekwalificeerd voor het VVN-keurmerk 'Veilige Mobiliteit'. Op dinsdag 22 februari reikt Linda van der Eijck, directeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN), het bijbehorende certificaat uit aan Pedro Peters, hoofddirecteur van de RET.



VVN heeft het keurmerk ingesteld om bedrijven aan te sporen weloverwogen om te gaan met veilige mobiliteit. Jaarlijks vallen in het verkeer meer dan 700 doden en tienduizenden gewonden. De verkeersonveiligheid kost de samenleving het zesvoudige van wat de files kosten. Investeren in verkeersveiligheid en bewuste mobiliteit helpt niet alleen het leed van doden en gewonden te bestrijden, maar verlaagt ook de bedrijfsmatige kosten. Met het door Veilig Verkeer Nederland gestarte certificeringsprogramma kunnen bedrijven en organisaties actief bijdragen om Nederland veiliger te maken. De deelnemende bedrijven laten zien dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen en onderscheiden zij zich daarmee van anderen.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk 'Veilige Mobiliteit' moet een bedrijf aan een aantal criteria voldoen. De belangrijkste zijn:
- de benoeming van een functionaris die 'veilige mobiliteit' tot onderdeel van de bedrijfscultuur laat uitgroeien;
- regelmatige scholing en training van het personeel;
- beloning van verkeersveilig gedrag en een verbod op telefoneren tijdens het rijden;
- invoeren van 'het nieuwe rijden';
- beleidsmatig bijdragen aan de doelstellingen voor 'veilige mobiliteit' en het delen van de aanwezige kennis en ervaring;
- opname van een paragraaf 'veilige mobiliteit' in de jaarstukken.

Na de start bij de RET verwacht Veilig Verkeer Nederland dat zich in de komende tijd nog meer bedrijven bij het programma zullen aansluiten. Enkele bedrijven hebben inmiddels al interesse getoond.