dinsdag 22 februari 2011

Nieuw Stationsplein verbindt Hollands Spoor met binnenstad

Toekomstbeeld wordt werkelijkheid

De entree van station Hollands Spoor naar de binnenstad staat aan de vooravond van een grote metamorfose. Vorige week presenteerde de gemeente een schetsontwerp voor een vernieuwd Stationsplein aan de buurt.



Het verbeteren van de uitstraling en invulling van het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg heeft voor de gemeente een hoge en eerste prioriteit. Met de vernieuwing van het plein wil de gemeente de zo gewenste particuliere investeringen in de buurt stimuleren. Alleen zo krijgt het gebied een levendige en waardige entree naar de binnenstad. Dat staat onder meer in de brief over het toekomstbeeld over de verbinding station Hollands Spoor – binnenstad, die het college vandaag aan de raadscommissie Ruimte heeft gestuurd

De entree voor het station en het brede deel van de Stationsweg krijgt een natuurstenen vloer, die als een ‘rode loper’ de voetganger richting binnenstad leidt. Dit deel van de Stationsweg wordt speciaal ingericht voor voetgangers en fietsers. Het andere deel van de Stationsweg wordt eenrichtingsverkeer, in de richting van het station en de Parallelweg. Terrassen en een aantrekkelijke inrichting maken het Stationsplein en omgeving een prettig uitgaans- en verblijfsgebied. In 2013 gaan de werkzaamheden van start.

Studentenwijk
De behoefte aan studentenwoningen voor de periode 2010 -2020 is geraamd op 3000. De ligging van de Stationsbuurt maakt het een interessante locatie voor studentenwoningen. Het veelkleurige karakter van de buurt, de ‘toekomstige’ aanwezigheid van horeca en meer studentenwoningen moeten de Stationsbuurt als studentenwijk verder op de kaart zetten. Naast grotere complexen is er behoefte aan kleinschalige woonvoorzieningen voor studenten. Met een verruiming van de regels voor kamerbewoning biedt de gemeente particuliere eigenaren de mogelijkheid hier op in te spelen. Verder werkt Staedion aan de renovatie van Het Rode Dorp, hier komen 140 studentenwoningen in een hofjessfeer. En heeft Vestia een sloopvergunning aangevraagd voor het Sigma gebouw. Hier moet vanaf 2011 een nieuwbouwcomplex verrijzen met onder meer 96 studentenwoningen en publieke voorzieningen op de begane grond. De NS bezint zich nog over de bouw van een hotel aan deze kant van het Stationsplein.

Wethouder Norder (Stadsontwikkeling, Volkhuisvesting en Integratie): ‘Nu al merk ik dat onze aanpak van het Stationsplein weer vertrouwen schept bij investeerders, want sinds lange tijd zit er weer voortgang bij particuliere projecten in de omgeving. Zo wil de Geste groep verder met de vernieuwing en renovatie van de horecapanden aan de Stationsweg, hebben zich voor het Grote belastingkantoor een viertal gegadigden uit de markt gemeld en staat het Kleine belastingkantoor op het punt om verkocht te worden aan een partij die hier woningen wil realiseren met op de begane grond publieksfuncties.

De beide belastingkantoren vormen de eerste aanblik bij het verlaten van het station. Een betere uitstraling en invulling van deze gebouwen moeten bijdragen aan de levendigheid van het gebied. De ontwikkeling van deze kantoren is cruciaal voor het succes van deze entree naar de binnenstad. Mij is er dan ook alles aan gelegen dit zo snel mogelijk van de grond te krijgen.’