zaterdag 12 februari 2011

PVV heeft twijfels over uitstoot aardgasbussen HTM

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (duurzaamheid) moet onderzoeken of de nieuwe aardgasbussen van de HTM wel zo energiezuinig zijn als gedacht. Dat vindt de PVV in Den Haag, die ernstige twijfels heeft over het groene karakter van de 135 door de gemeente aangekochte exemplaren.



„De aardgasbussen zijn volgens de gemeente schoon en duurzaam, maar een rapport van TNO prikt de zoveelste groene zeepbel door", meent raadslid Richard de Mos. „Uit deze studie blijkt dat het mogelijk is dat aardgasbussen in vergelijking met de nieuwste generatie dieselbussen tot 40 procent meer CO2 kunnen uitstoten en zelfs tot 60 procent meer roet en fijnstof, afhankelijk van het type aardgasmotor. Zeker is dat aardgasbussen veel meer energie verbruiken dan de nieuwste generatie dieselbussen."
De PVV vindt dat het stadsbestuur meer onderzoek had moeten doen naar het energieverbruik van aardgasmotoren voordat er zo veel gemeentegeld in werd gestoken. De bussen van de HTM hebben de stad zo'n 264.000 euro per stuk gekost. De partij wil van PvdA-wethouder Baldewsingh weten welke type aardgasmotor in Den Haag rondrijdt om te zien hoe 'schoon' de uitstoot is.

De HTM-bussen zijn in 2007 na een aanbestedingsprocedure besteld. Een deel van de nieuwe vloot is al binnen, maar de HTM heeft grote problemen met het stallen ervan. Van de brandweer mogen de aardgasvarianten niet binnen in de grote garage aan de Telexstraat staan. Bij brand zouden de gevolgen vanwege explosiegevaar niet te overzien zijn. De bussen moeten buiten staan, maar daar is het parkeerterrein niet op berekend. Sindsdien stapelen de problemen zich voor de busvervoerder op.