donderdag 9 juni 2011

RET-staking treft ook reizigers andere maatschappijen

De staking van RET-personeel treft donderdag niet alleen mensen die reizen met het Rotterdamse vervoersbedrijf. Wie met de regiobus binnen Rotterdam wil reizen, heeft pech gehad.

De maatschappijen Qbuzz, Connexxion, Arriva en Veolia rijden wel door het RET-gebied, maar zullen daarbinnen geen reizigers oppikken die alleen binnen Rotterdam, Schiedam of Vlaardingen willen reizen. Wél mogen reizigers, die bijvoorbeeld onderweg zijn van Ridderkerk naar station Zuidplein, in Rotterdam uitstappen.

"Reizigers die in een van onze bussen willen stappen om bijvoorbeeld van halte Vaanweg naar Zuidplein te reizen, kunnen niet instappen," legt een woordvoerder van Qbuzz uit. "Dat noemen wij besmet werk. Over wat wel en niet mag of kan tijdens stakingsacties, zijn duidelijke afspraken tussen de bedrijven gemaakt."

De afspraken gelden ook voor buslijnen die beginnen in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. In dat geval mogen reizigers wel instappen binnen het vervoersgebied, maar niet uitstappen bij een andere halte in Rotterdam, Schiedam of Vlaardingen.

Alternatieven
Veel reizigers blijken een dag voor de 24-uursstaking op zoek te zijn naar alternatieven. De Rotterdamse Taxi Centrale meldt veel voorboekingen te hebben gekregen. Ook de Rotterdamse Fietstaxi verwacht extra werk en begint daarom morgenochtend om al 06.00 uur met rijden. GroenLinks in Rotterdam heeft de mensen massaal opgeroepen om met de auto te reizen. De politieke partij verwacht dat het verkeer dan vastloopt en dat aantoont dat het openbaar vervoer onmisbaar is.

Bezuinigingen
Het RET-personeel in de Rotterdamse vervoersregio staakt de hele dag omdat ze tegen de bezuinigingen in het openbaar vervoer zijn en het voornemen van het kabinet om het openbaar vervoer in de grote steden aan te besteden. Het personeel in Amsterdam (gisteren) en Den Haag (vandaag) legde eerder het werk de hele dag neer.

RET-personeel meldt zich morgenochtend als staker of als werkwillige. Om 12 uur is een grote nationale manifestatie op het Schouwburgplein in Rotterdam.