zaterdag 18 juni 2011

Regio Utrecht kiest unaniem voor tram naar Uithof

Gisteren heeft het algemeen bestuur van de regio Utrecht unaniem het principebesluit (‘projectbesluit’) genomen voor een tram- in plaats van een busverbinding tussen Utrecht CS en De Uithof. Eerder hadden het dagelijks bestuur van de regio en het college van b en w van Utrecht al ingestemd met aanleg van deze Uithoflijn. Bovendien heeft het Rijk inmiddels 110 miljoen euro subsidie toegezegd.


Bestuur Regio Utrecht is verantwoordelijk voor de realisatie van de tramverbinding. Voorwaarde voor aanleg is nog dat de exploitatiedekking en de inpassing in het stationsgebied nader worden uitgewerkt.


De tram is nodig om de verwachte groei in het openbaar vervoer op te vangen en stad en regio in de toekomst bereikbaar te houden. De gemeenteraad van Utrecht wordt op 28 juni gevraagd om de gemeentelijke bijdrage voor de busbaan beschikbaar te stellen voor de tram. Het algemeen bestuur van BRU besluit in december definitief over de uitvoering. Daartoe moet er nog aan twee voorwaarden zijn voldaan: de jaarlijkse lasten van de tramlijn moeten financieel verantwoord zijn en de inpassing van de tram in het stedelijk gebied moet nog preciezer in beeld worden gebracht.