woensdag 22 juni 2011

Eerste sneltram niet voor 2017 in werking

BILZEN - De eerste sneltram tussen Hasselt en Maastricht zal ten vroegste tegen 2017 actief zijn. Burgemeester Johan Sauwens wil drie haltes in Bilzen.

Het Spartacusplan veroorzaakt in Limburg nog steeds beroering. In de eerste plannen van de provincie had de eerste sneltram al in 2012 moeten rijden, maar dat lukt zeker niet meer.


De nieuwe datum is 2017. Het financiële kostenplaatje van tientallen miljoenen euro's blijft een van de knelpunten.

Elektrische tram

Burgemeester Johan Sauwens (CD&V) van Bilzen wil dat de eerste sneltram zo snel mogelijk wordt geactiveerd.

‘De sneltram zal voor veel mensen in de regio Zuid-Limburg een alternatief bieden voor een drukke autorit naar Hasselt of Maastricht', zegt Sauwens. ‘Onze partij pleit dan ook voor een volledig elektrische tram die stiller en milieuvriendelijker is. Momenteel is er maar een halte gepland in Bilzen, namelijk in Munsterbilzen, maar wij zijn voorstander van twee extra haltes. Een halte in Eigenbilzen en een in Schoonbeek zodat iedereen eenvoudig en snel gebruik kan maken van het openbaar vervoer.'

Onzekerheid

Toch zijn veel buurtbewoners niet tevreden met de plannen van de sneltram. Zij leven steeds in onzekerheid omdat ze niet weten wanneer ze onteigend worden.

Voor veel bewoners dreigt een stuk van hun grond onteigend te worden als de sneltram er komt. Sommigen zien ook het nut van de sneltram niet in.

‘De tram zal niet alle problemen oplossen. Het zorgt alleen voor onzekerheid in de buurt omdat niemand precies weet wat er zal gebeuren', klinkt het.

Burgemeester Sauwens heeft begrip voor de buurtbewoners, maar blijft voorstander van de sneltram.

‘De Vlaamse regering heeft nog altijd geen definitieve knopen doorgehakt en dat is niet leuk voor de bewoners. De onzekerheid over hun eigendom is erg vervelend. Toch blijven we geloven in het project. Hopelijk komt er zeer snel duidelijkheid in het dossier.'