zaterdag 12 maart 2011

Vanaf 16 april 8 maanden geen trams naar Delft Tanthof

In het gebied rond station Delft vindt momenteel de aanleg van een spoortunnel plaats. Een ingrijpende maatregel is de afsluiting van de Prinses Irenetunnel (spoortunnel) waardoor circa 8 maanden geen exploitatie van tram 1 en 19 mogelijk is op het traject tussen Delft Tanthof en Station Delft.



Gedurende deze periode rijden tram 1 en 19 vanuit Den Haag niet verder dan Station Delft. Om dit mogelijk te maken wordt een tijdelijke keervoorziening aangelegd ter hoogte van het Westvest. (nabij voormalig Serpo terrein) Teneinde de keermogelijkheid aan te sluiten op het exploitatiespoor rijden tram 1 en 19 gedurende een weekend voorafgaand de langdurige buitendienststelling vanaf Den Haag tijdelijk niet verder dan de halte “Broekpolder” van tram 15. Dezelfde maatregel geldt een weekend in juni wanneer de sporen in de Phoenixstraat tijdelijk worden omgelegd.

De verwachting is dat de Prinses Irenetunnel op 12 december dit jaar weer geschikt is voor tramexploitatie. Omdat dan de Westlandseweg tussen de Prinses Irenetunnel en Westvest wordt heringericht rijden tram 1 en 19 tussen de dan aanwezige aftakking van de keerdriehoek op het Westvest en de Prinses Irenetunnel via een bypass. Om deze bypass aan te sluiten op het exploitatiespoor rijden tram 1 en 19 nog eenmaal gedurende een weekend voorafgaand de opening van de Prinse Irentunnel niet verder de halte “Broekpolder” van tram 15.

Vervangend tramvervoer.
Op de vervallen trajecten wordt voorzien in vervangend tramvervoer. Station Delft zal dan door bus 1 aan de achterzijde ter hoogte van het huidige (tijdelijke) busplatform worden aangedaan.

Naar verwachting rijden tram 1 en 19 dus met ingang van maandag 12 december 2011 via de bypass tussen Westvest en Prinses Irenetunel weer door naar Delft Tanthof. Dit zal mogelijk enkele jaren het geval zijn. De tunnel wordt naar verwachting in 2016 – 2017 in gebruikgenomen. De huidige prognose geeft aan dat tram 19 rond 2016 – 2017 wordt doorgetrokken naar TU Delft.