woensdag 23 maart 2011

Rover start petitie voor behoud Beneluxtrein

Er dreigt een einde te komen aan de mogelijkheid voor treinreizigers om eenvoudig heen en weer te reizen tussen Nederland en België. De populaire intercity tussen Amsterdam en Brussel, bekend als de "Beneluxtrein", moet plaats gaan maken voor een dure hogesnelheidstrein met reserveringsplicht.



Een voordelig dagje de grens over met de vrijheid heen- en terug te reizen wanneer het uitkomt, behoort dan tot het verleden. Rover en TreinTramBus willen niet zonder protest reizigers de auto in laten jagen en vragen iedereen een handtekening te plaatsen voor het behoud van de Beneluxtrein via www.reizigersprotest.nl.
De Beneluxtrein tussen Amsterdam, Den Haag en Antwerpen en Brussel moet in 2012 het veld ruimen voor de hogesnelheidstrein Fyra via de HSL. Op de hogesnelheidstrein zullen in de toekomst veel hogere tarieven en een reserveringsplicht gelden. Tussen Antwerpen en Roosendaal blijft een stoptrein over die maar liefst 10 haltes aandoet.

"Nooit meer zomaar even naar België voor een dagje uit of een vergadering", concludeert Kees Rotteveel van Rover, "vanaf volgend jaar wordt een dagje over de grens een grote uitgave en een hele planning vanwege de reserveringsplicht. Het is ongelofelijk dat er anno 2011 zulke grenzen worden opgetrokken." Ook Jan Vanseveren van de Vlaamse reizigersvereniging TreinTramBus maakt zich ernstige zorgen: "Als mensen de keuze krijgen tussen een dure Fyra en een onaantrekkelijke boemel, zullen ze in veel kiezen voor een derde optie: de auto. De wegen raken weer extra belast en het grensoverschrijdend OV wordt een vervelende verplichting voor mensen die niet anders kunnen".

De belangstelling voor de Beneluxtrein blijft groot, ook nu de hogesnelheidslijn een jaar in gebruik is. Rover dringt er daarom op aan dat de spoorwegen de reizigers de keuze laten tussen een gewone trein, met hetzelfde prijsniveau en gebruiksgemak als nu, en de duurdere en snellere hogesnelheidstrein. Rover en TreinTramBus willen daarom een aantrekkelijk alternatief behouden voor de hogesnelheidstrein: een betaalbare treinverbinding zonder reserveringsplicht. De consumentenorganisaties roepen reizigers op de petitie te tekenen via www.reizigersprotest.nl.

Zie ook: www.reizigersprotest.nl