vrijdag 18 maart 2011

Definitief ontwerp Delfts stadskantoor en stationshal

Delft - Vanaf vandaag is in informatiecentrum Delft Bouwt de nieuwe maquette van het stadskantoor en stationshal te zien, een animatiefilm, factsheet en enkele artist impressions van het definitief ontwerp.



Het stadskantoor krijgt een plek op de voormalige Houttuinen, naast het monumentale huidige stationsgebouw. De nieuwbouw wordt bovenop de spoortunnel en het ondergronds station gebouwd. Het wordt een nieuwe centrale locatie in Delft gecombineerd met het knooppunt van openbaar vervoer waar trein, tram en bus samenkomen.

Het stadskantoor biedt onderdak aan de gemeentelijke organisatie, met ruimte voor de publieksbalies en werkplekken. Eén plek waar bewoners en ondernemers hun zaken met de gemeente Delft kunnen regelen. Het gebouw is zo opgezet dat het mogelijk is om gedeeltes aan externe partijen te verhuren.

In het definitief ontwerp staan openheid en transparantie centraal. Het gebouw wordt grotendeels uitgevoerd in glas, en heeft geen voor- of achterkant maar uitstraling aan alle kanten. De daklijnen op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de bestaande bebouwing. Het ontwerp blijft ruimschoots binnen de grenzen van het bestemmingsplan.

Op de begane grond bevindt zich aan de kant van de binnenstad de stationshal met winkels en de toegang naar het ondergronds station en de perrons. Aan de kant van de Coenderstraat komt de publiekshal met onder andere de Stadswinkel en het Ondernemersplein.
De bovenste verdiepingen van het nieuwe stadskantoor worden ingedeeld in zelfstandige kantoorvleugels. Elke verdieping heeft een centrale gang waarop de liften en de kantoorvleugels uitkomen. Door deze opbouw is het gebouw goed in te delen en is verhuur van vleugels aan externe partijen mogelijk, afhankelijk van het aantal medewerkers dat de gemeente moet huisvesten.

In oktober 2010 heeft het college van B&W het definitief ontwerp goedgekeurd. Mecanoo architecten kreeg op 9 december 2010 de opdracht voor het maken van het bestek. Na goedkeuring van het bestek door het gemeentebestuur kan de bouwvergunning aangevraagd worden. De verwachting is dat na de zomer de aanbesteding kan starten. De planning is dat de bouw van het nieuwe stadskantoor en de stationshal in 2013 start. In 2015 is de stationshal en het grootste gedeelte van het stadskantoor klaar en kunnen de eerste medewerkers van de gemeente naar het nieuwe kantoor verhuizen. Er komt een tijdelijke gevel aan de kant van de Coenderstraat. Nadat het huidige spoor is afgebroken, begint aan die zijde de bouw van de publiekshal en de kantoren.