zaterdag 14 mei 2011

Regiotram Utrecht op een heel nieuw spoor

Bron: Bestuur regio Utrecht

Bestuur Regio Utrecht vervangt de trambaan op het 24 Oktoberplein in Utrecht tijdens de drie laatste weekeinden van mei. Op 13 mei wordt daartoe het startsein gegeven. De trambaan tussen Utrecht en Nieuwegein-stadscentrum is bijna dertig jaar oud. Daarom zal trambeheerder BRU vanaf volgend jaar alle rails en de bovenleiding van dit traject laten vervangen door een heel nieuw spoor. Omdat de gemeente Utrecht toch al het 24 Oktoberplein aanpakt, vervangt BRU de trambaan op dit plein nu al.

Afstemming werkzaamheden beperkt de hinder

De gemeente Utrecht is afgelopen januari gestart met de reconstructie van het 24 Oktoberplein. De gemeente vernieuwt het plein en bouwt een fly-over (ongelijkvloerse kruising) en verbetert zo de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer aan de westkant van de stad. In overleg met de gemeente Utrecht besloot BRU daarom de tramrails op het plein nu al te vervangen, en niet pas bij de grootschalige vervangingsoperatie van de hele trambaan in 2012 tot 2014. Daardoor hoeven er op het 24 Oktoberplein niet voor een tweede keer grote wegwerkzaamheden te gebeuren. Op deze manier wordt de hinder beperkt tot een enkele periode.

BRU beheerder van de trambaan

De nieuwe trambaan wordt aangelegd volgens de eisen die BRU gaat stellen aan het hele tramnetwerk. Zo worden de nieuwe tramrails op het 24 Oktoberplein in betonnen platen gelegd, in speciaal elastisch materiaal. Daardoor zal de tram minder geluid en trillingen veroorzaken en vraagt de nieuwe trambaan in de toekomst minder onderhoud. In december 2010 werd de trambaan door het Rijk aan BRU overgedragen. De start van de trambaanvervanging is nu de eerste grotere publieke activiteit van BRU als beheerder van de trambaan.

Drie weekeinden bussen in plaats van trams

Om de hinder voor de tram en het overige verkeer op dit drukke knooppunt zo veel mogelijk te beperken, vinden de werkzaamheden in het weekeinde plaats. Er rijden er gedurende de drie weekeinden geen trams maar bussen in beide richtingen tussen Utrecht CS en halte Nieuwegein Zuilenstein. Dit gaat in op vrijdagavond 22.00 uur en duurt tot maandagochtend 5.00 uur. Dit alles geldt voor de drie weekeinden van 13 t/m 15 mei, 20 t/m 22 mei en 27 t/m 29 mei. Connexxion informeert de reizigers over de werkzaamheden via folders in de tram, de informatiepanelen op de haltes en via www.vooru.nl/reisinformatie.

Tijdens weekeinden omrijroutes

In verband met de werkzaamheden aan het tramspoor tijdens de weekeinden in mei wordt de Weg der Verenigde Naties richting centrum helemaal afgesloten. Wel blijft het mogelijk om vanaf de Martin Luther Kinglaan en de Pijperlaan naar de Beneluxlaan te rijden. Om sluipverkeer via de Admiraal Helfrichlaan te voorkomen is het niet mogelijk om van de Beneluxlaan linksaf richting Admiraal Helfrichlaan te rijden. Deze afrit wordt in de weekeinden afgesloten. Via borden wordt het autoverkeer omgeleid richting het centrum. Op de A2 en A12 wordt automobilisten geadviseerd om de afrit Hooggelegen te mijden en van andere afritten gebruik te maken. Staduitwaarts zijn er geen beperkingen voor het autoverkeer. Voor het fietsverkeer rond het plein zijn niet alle oversteekplaatsen bereikbaar. De gemeente informeert weggebruikers ook via www.utrecht.nl/24oktoberplein.