zaterdag 30 juli 2011

Rechtstreekse metro tussen Slinge en Den Haag nadert voltooiing

Iedere tien minuten een rechtstreekse metro van Rotterdam-Zuid naar Den Haag; met een vertraging van ongeveer drie jaar zal het eind dit jaar eindelijk mogelijk zijn.

Het werk dat de ‘tien minutendienst’ tussen het Rotterdamse metrostation Slinge en Den Haag Centraal mogelijk moet maken, is nu nog in volle gang.

Onder de grond worden nieuwe sporen en wissels aangelegd, die het traject geschikt moeten maken voor de voertuigen van RandstadRail. Een extra spoor tussen Rotterdam Centraal en de Melanchtonweg zorgt ervoor dat straks iedere tien minuten een metrotrein gaat, in plaats van ieder kwartier. De RET verwacht 35.000 reizigers per dag op het traject.

Prijskaartje: 640 miljoen
Tot en met 7 augustus rijden vanwege de werkzaamheden op lijn E geen metro’s tussen Rotterdam Centraal en Beurs. Ook tussen het centraal station en Berkel-Westpolder zijn de reizigers aangewezen op bussen, trams of ander vervoer.

Vanaf 22 augustus zal al iedere tien minuten een metro vanaf Rotterdam Centraal naar Den Haag vertrekken. De tien minutendienst tussen Slinge en Den Haag Centraal laat nog tot 13 december op zich wachten.

Het project heeft in totaal ongeveer 640 miljoen euro gekost, volgens de RET 5 tot 6 procent meer dan vooraf begroot. De vertraging van drie jaar wijt de RET aan problemen van buitenaf. Zo bleken in de ondergrond onverwacht stalen staven in de weg liggen, waardoor de boormachine stil kwam te liggen.