maandag 25 juli 2011

Met de Tram des Tijds langs de kust pendelen

  • Katrien Van den Bosch, Stefan Justens, Dirk Schockaert, Achiel Ryckaert en Pierre de Meyer bij de Tram des Tijds. Mark Maes

Katrien Van den Bosch, Stefan Justens, Dirk Schockaert, Achiel Ryckaert en Pierre de Meyer bij de Tram des Tijds. Mark Maes

DE PANNE - De vzw Poldertram heeft een tram uit 1931 van een stille dood in een bos gered. Hij rijdt weer in volle glorie tussen De Panne en Adinkerke.

Alles over

Het is een van de zes oude trams die, na restauratie, in de stelplaats van de Lijn staan te wachten op al wie zin heeft in een niet alledaagse uitstap. De koepelorganisatie Meta (MobiliteitsErfgoed voor Tram en Autobus), opgericht in de schoot van De Lijn, beheert de restauratie van historische trams en bussen. TTO Noordzee is lid van Meta. Deze vzw voert restauraties van trams uit, zorgt voor het onderhoud en organiseert samen met De Lijn West-Vlaanderen ritten op de 67kilometer lange kusttramlijn.

Tot en met 11september maakt de Tram des Tijds op zaterdagnamiddag pendelritjes vanaf de stelplaats De Panne Loskaai naar Adinkerke en terug. Je kan instappen voor 1,5euro. Wie evenementen zoals familiefeesten, bedrijfs- of verenigingsuitstappen of reclamecampagnes een aparte toets wil geven, kan de Tram des Tijds ook huren voor een rit op een af te spreken traject. Aan boord staan aperitief, hapjes of zelfs een volledig diner klaar. De prijs is afhankelijk van het gewenste arrangement, met een minimum van 300euro.

De Tram des Tijds zal ook aanwezig zijn op allerlei kustevenementen. Zo pendelt op 6-7 augustus een echte paardentram tussen de stelplaats en de Esplanade in De Panne.

Oud ijzer

Tram 9994 was het eerste restauratieproject van apotheker Stefan Justens, de voorzitter van de Antwerpse vzw Poldertram. 'De tram stond tien jaar in een bos te verkommeren, had geen ramen meer en was helemaal rot. Er groeiden bomen door het dak. We hebben hem gekocht tegen de waarde van oud ijzer en na restauratie voor een symbolisch bedrag terug aan de Lijn verkocht. Het is een mirakel dat hij weer rijdt. Ik ben daar echt wel fier op. Het is mijn kindje', zegt hij.

Over de restauratie van trams loopt de tentoonstelling Tram in Restauratie, georganiseerd door TTO Noordzee, in de stelplaats Loskaai15 in De Panne.