woensdag 20 april 2011

Zeven buslijnen en een tram eruit?!


DEN HAAG - De HTM staakt. Aanleiding zijn de voorgestelde bezuinigingen. Die hakken er nogal in. Raadslid Abderrahim Kajouane (PvdA) spreekt van “een verschrikkelijk plan”. Ook aan de andere kant van de raad, zegt Richard de Mos van de PVV: “Er zijn zát geldpotjes te vinden om de voorgenomen bezuinigingen tegen te gaan.” Waar gaat het om?
Abderrahim Kajouane: ‘Het OV zou in deze tijd juist gestéund moeten worden’.
Abderrahim Kajouane: ‘Het OV zou in
deze tijd juist gestéund moeten
worden’.
Foto: WHM

Op tafel ligt een bezuinigingsvoorstel van Haaglanden, HTM en Veolia dat volgend jaar 7 miljoen moet opleveren. Na 20.00 uur wordt de frequentie van Haagse stadsbussen gehalveerd. Zeven buslijnen van HTM en Veolia vervallen, net als tramlijn 10 tussen station Den Haag Hollands Spoor en station Voorburg. Scholier Dylan Bravenboer vindt het niks: “Ik ga op zaterdag en zondag ‘s avonds met de bus naar taekwondo in het centrum. Als er minder bussen rijden, ben ik nog langer onderweg.” Volgens Dylan wordt het steeds onaantrekkelijker om met het openbaar vervoer te gaan als je bijvoorbeeld uit wilt gaan. “Zo loopt de HTM geld mis.” Voorburger Ton Durville ziet tramlijn 10 nu echt naar de knoppen gaan: “Het wordt de bewoners van Voorburg steeds lastiger gemaakt om naar Den Haag te reizen. Dat het deel tussen station Den Haag Hollands Spoor en station Voorburg komt te vervallen, heeft de HTM zelf in de hand gewerkt. De lijn is nu al ‘gehandicapt’ want tram 10 rijdt alleen doordeweeks.”
Volgens PvdA-raadslid Kajouane moet het openbaar vervoer in deze tijd juist gestéund worden. “De afgelopen jaren is het aantal reizigers van het OV toegenomen. Deze toename wordt door de bezuinigingen teniet gedaan. Rampzalig.” PVV-raadslid Richard de Mos: “kijken naar zo efficient mogelijk openbaar vervoer is goed.” Zijn vrees is echter: “Dat er wordt beknibbeld op sociale veiligheid.”