zondag 12 december 2010

De Nijmeegse tram – Stratemakerstoren

Met de tram
De geschiedenis van de Nijmeegsche Gemeente Tram 1911 – 1955

15 oktober t/m 15 mei 2011 – De Stratemakerstoren

Vrijdag 15 oktober om 17.00 uur opent wethouder Beerten in museum De Stratemakerstoren een tentoonstelling over de Nijmeegse tram. Cabaretgroep Nimweegs Lied en Leed zet de opening luister bij met een gevarieerd programma.

De nadruk ligt in de expositie op de periode van 1911 tot 1955, toen er elektrische trams in de stad reden. Verschillende foto’s, maquettes, een film en tal van bijzondere voorwerpen geven een schaamteloos nostalgisch beeld van hoe het ooit was.
De tentoonstelling blijft tot 15 mei 2011 te zien. In deze periode wordt er voor kinderen en volwassenen een gevarieerd programma met o.a. een speurtocht, lezingen en een discussieavond georganiseerd.
Bij de tentoonstelling zal een gelijknamige publicatie verschijnen, passend in de lange reeks uitgaven die De Stratemakerstoren in de loop der tijd heeft voortgebracht. Het rijk geïllustreerde boekje (ongeveer 100 pagina’s) wordt geschreven door Clemens Verhoeven en volgt in grote lijnen de indeling van de tentoonstelling.

Veel mensen hadden en hebben bijzondere herinneringen aan de Nijmeegse tram. Het netwerk van slechts drie lijnen was klein maar bijzonder. Het was de enige tram in Nederland die zijn weg moest vinden over soms sterk geaccidenteerd terrein. Lijn 2 – via Ubbergen en Beek naar Berg en Dal – stond zelfs algemeen bekend als het Bergspoor. De trajecten liepen voor een groot deel door stedelijk of landschappelijk aantrekkelijke straten. Behalve openbaar vervoermiddel was de Nijmeegse tram dan ook toeristenattractie.

Locatie:
Museum De Stratemakerstoren
Waalkade 83 – 84
6511 XR Nijmegen
tel: 024 – 3238690
www.stratemakerstoren.nl