vrijdag 3 december 2010

Buitenlijner weer terug in Den Haag


Na 45 jaar keerde de buitenlijnmotorwagen LTM 610 terug op Haagse bodem. Op 20 november werd in Simpelveld, bij de ZLSM, het voertuig opgeladen. Een truck werd, i.v.m. de lengte van de dieplader, er onder uit gehaald. De beide panto’s en lijnautomaten werden eveneens afgenomen om minder hoogte te hebben.

Het transport verliep volgens planning ook qua tijd. Om 14.30u kwam het konvooi aan op het achterterrein te Scheveningen. Met behulp van de Unimog werd de LTM 610 weer op de rails geplaatst. De eerste meters op Haagse bodem gingen over de Harstenhoekweg. Het venijn zat in de staart: de wagen kon niet zonder meer de pekelremise in door de lengte en scherpte van de boog. Toen ook dit was opgelost met een list stond de 610 ca. 19.00u binnen. Tenslotte werd de verlichting (geen 600V maar via 220V) ontstoken. Een enerverende dag kwam ten einde: een dag die om 5.30u begon met vertrek uit Delft.

De LTM 610 zal in de loop van 2011 een gedaanteverwisseling ondergaan en weer HTM 90 worden, niet rijvaardig, maar als representant van de laatste LTM-wagen op het buitenlijnfeest dat in sep-okt 2011 bij het Haags Openbaar Vervoer Museum zal worden gehouden in het kader van 80 jaar NVBS – 50 jaar opheffing Blauwe/Gele tram onder de titel “Retourtje Leiden”.

Raymond Naber

Kijk voor meer foto's en de laatste informatie op de website van

Tramweg-Stichting.