woensdag 28 september 2011

6,8 miljoen tramreizigers voor Maastricht?

De rechtstreekse tramlijn tussen Maastricht en Hasselt die over een paar jaar klaar moet zijn, kan 6,8 miljoen passagiers per jaar vervoeren. De kosten van het gehele project bedragen 122,2 miljoen euro. Dat heeft de Vlaamse minister van mobilitiet Hilde Crevits aangekondigd. De verbinding Hasselt-Maastricht is de eerste realisatie van het Belgisch Limburgse Spartacusplan, dat zeven jaar geleden door toenmalig minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt werd gelanceerd en een geïntegreerd netwerk van trein, bus en sneltram moest creëren. De verbinding Hasselt-Maastricht krijgt een lengte van 33 kilometer.
De tramlijn verbindt Hasselt via de campus van Diepenbeek en Lanaken met Maastricht. Er is sprake van een frequentie van één tram om het halfuur.
Er wordt gekeken naar een elektrische sneltram zonder bovenleidingen. Die trams zijn in aankoop duurder dan de klassieke diesel-hybride trams, maar het rijden zelf is goedkoper.
Uit simulaties blijkt dat de tramlijn jaarlijks 6,8 miljoen reizigers zou kunnen vervoeren. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de afstemming van het busnet op de tramlijn.
Naast de infrastructuur is de aankoop en huur van 12 elektrische sneltrams voorzien, goed voor 48 miljoen euro. De kosten voor de bouw van de halte in Hasselt is becijferd op 23 miljoen euro.  Met de nieuwe tramlijn herleven oude tijden. Zo is te zien op het filmpje van de Hasseltse tram uit de jaren vijftig.