maandag 21 november 2011

VOLGENDE MAAND WEER STAKING BIJ HTM

De HTM gaat volgende maand weer plat, mogelijk voor meerdere dagen. Dat heeft de FNV laten weten tijdens de 24-uursstaking bij het stadsvervoer in de drie grote steden. Maandag moet duidelijk worden hoe lang de nieuwe actie gaat duren.

Het personeel staakt uit protest tegen de verplichte aanbesteding en de bezuinigingen waardoor tram- en buslijnen verdwijnen. Volgens de HTM worden er in Den Haag zo'n 170.000 mensen gedupeerd door de actie. 
Bussen van Veolia nemen geen lokale passagiers in Den Haag mee. Op die manier wordt voorkomen dat de chauffeurs 'besmet werk' doen. Bij de busgarage Telexstraat hield de SP een solidariteitsbijeenkomst met de HTM-medewerkers. Bij de garage hangt een spandoek met de tekst: 'Zeg maar dag tegen de kabinetsplannen'.
Afgezaagde stadsbus in Amsterdam
In Amsterdam was er bij het Centraal Station een manifestatie van de bonden. Daar werd 40 procent van een stadsbus afgezaagd om de aangekondigde bezuinigingen te symboliseren. HTM-medewerkers zouden hier ook naar toe gaan, maar kozen er voor bij hun eigen bijeenkomst te blijven. 
Reizigers lijken goed op de hoogte van de actie. Bij de haltes stond vanmorgen maar een enkele passagier. Rondom het ADO stadion was voor de wedstrijd tegen FC Utrecht geen sprake van extra verkeersdrukte.  Bij de HTM komen weinig vragen binnen over de staking. 
Als er in december weer actie wordt gevoerd zou het de zesde keer zijn dat het stadsvervoer in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam plat wordt gelegd.  
Foto's: Gera Nieland