dinsdag 22 november 2011

Meer en bredere trams op lijn 9





Bron: Gemeente Den Haag


Persbericht
Tramlijn 9 is een van de drukste tramlijnen in Den Haag. 
Om ook in de toekomst voldoende vervoer te kunnen bieden aan alle reizigers gaan er medio 2014 nieuwe trams rijden op lijn 9. Omdat deze trams breder en langer zijn dan de huidige voertuigen en omdat de fundering van de rails aan vervanging toe is, moeten rails en haltes worden aangepast. Wethouder Peter Smit (Verkeer): "De aanpassingen aan het tracé van tram 9 zijn belangrijk om het groeiende aantal reizigers in het openbaar vervoer te verwerken. Net als tramlijn 2 brengen we ook lijn 9 op Randstadrailniveau. Dat betekent dat er grotere trams gaan rijden, waar meer reizigers in kunnen en die bovendien comfortabeler zijn."


Het tracé van tramlijn 9 loopt van Vrederust tot Scheveningen, de grootste aanpassingen zijn nodig op de delen: CS Rijnstraat, Koninginnegracht, Nieuwe Parklaan-Zwarte Pad. Het voorontwerp voor het deel Nieuwe Parklaan- Zwarte Pad is nu bekend. Hiervoor is de voorkeursvariant van de klankbordgroep Nieuwe Parklaan uitgewerkt. Er is onder meer rekening gehouden met verhoogde verkeersveiligheid voor fietsers door in het ontwerp een extra fietspad aan de kant van het Westbroekpark op te nemen. Het voorontwerp wordt in het eerste kwartaal ter inspraak aangeboden, in dezelfde periode als het voorontwerp voor de Koninginnegracht.





Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft ingestemd met een gewijzigde bestemming voor zijn subsidie van 48 miljoen euro. Dit bedrag was eerder alleen gereserveerd voor de ondertunneling van de Koninginnegracht, maar mag nu gebruikt wordt voor de verbetering van de kwaliteit van het hele traject van tramlijn 9.