zaterdag 29 oktober 2011

Fietsen zonder licht....

Een boete voor fietsen zonder licht schijnt tegenwoordig 40 Euro te kosten !!!
Deze dame voldoet duidelijk aan de eisen van een deugdelijke verlichting!
Deze fietsers met verlichting zijn te koop bij de webshop van Conrad. Ze komen in een merkloze verpakking, maar de detaillering is op een behoorlijk peil. Vóór- en achterlicht zijn uitgevoerd met een minuscuul klein ledje. Aansluiten op wissel- of gelijkstroom tot max. 20 Volt en daar gaat de fiets!

vrijdag 28 oktober 2011

Een populair vervoermiddel...



De scooter is een bijzonder populair vervoermiddel! Of het ook een bedreiging is voor het lokale trambedrijf, valt nog te bezien...

Tramlijn Zwolle-Kampen op dood spoor?

Zwolle - Gedeputeerde Staten heeft vergevorderde plannen om tussen Zwolle en Kampen een prachtige tramlijn aan te leggen. Een verbinding die beide oude steden op een moderne wijze met elkaar verbindt. De Overijsselse bestuurders hebben mooie visioenen bij zo’n milieuvriendelijk en toch ook ietwat nostalgische vorm van openbaar vervoer. Maar, zeggen mensen die er wat langer over hebben nagedacht, is dat plan echt wel zo goed?
Tijdens de verleden week gehouden Commissievergadering van Provinciale Staten heeft de PvdA en, in navolging daarvan, ook een aantal andere partijen, vraagtekens gezet bij het voorstel van Gedeputeerde Staten. Wat blijkt. De provinciale bestuurders hebben de afgelopen tijd naarstig gezocht naar een exploitant voor de nieuwe tramlijn. Maar helaas bleek de belangstelling van ondernemingen die zo’n project aan zouden kunnen, nihil te zijn. Te duur, geen uitzicht op een rendabele exploitatie. Wie gedacht zou hebben dat de Gedeputeerden dit signaal zouden opvangen en aangrijpen om deze plannen in te ruilen voor meer realistische ideeën, komt bedrogen uit. 
‘Als we’, zeiden de provinciale bestuurders, ‘als provincie nu eens het materieel aanschaft (de tramwagons dus) en als we de werkplaats en de remises voor onze rekening gaan bouwen, dan wordt zo’n tramlijn wel exploitabel en komen de exploitanten er vanzelf wel op af.’ De werkelijkheid is echter dat zo’n forse investering de risico’s voor de provincie alleen maar groter maakt. Als het project ook dan niet rendabel blijkt te zijn, dan zit de provincie met de gebakken peren en krijgen te maken met aanzienlijke jaarlijkse tekorten. Die zij dan wel moet bijpassen.
Alternatieven die goedkoper zijn liggen voor de hand. Denk aan een variant waarbij met ‘diesel light rail’ gereden wordt, een systeem dat op veel plekken elders kan worden ingezet als een bepaalde exploitatie op een bepaald traject beëindigd zou moeten worden. Ook een busbaan, met milieuvriendelijke, hybride gelede bussen, behoort tot de mogelijkheden. Dat laatste heeft bovendien nog als groot voordeel dat in Stadshagen van de spoorlijn kan worden afgeweken en dat de baan in Zwolle Centrum doorgetrokken kan worden naar de wijk Oosterenk. 
‘Het zou goed zijn’, zeggen de PvdA-afgevaardigden in Provinciale Staten, ‘om gegeven de nieuwe uitgangspunten de beslissing over de tramlijn nog eens te heroverwegen. In onze provincie hebben we geen behoefte aan een Overijsselse Noord-Zuid lijn-affaire, inclusief fors uit de hand lopende kosten.’

donderdag 27 oktober 2011

woensdag 26 oktober 2011

SP Den Haag steunt ‘Vrienden van HTM’

Op dinsdag 25 oktober is het onafhankelijke initiatief ‘Vrienden van HTM’ gelanceerd. De Haagse SP steunt dit initiatief, ontstaan uit politieke partijen, vakbonden, bewonersorganisaties en milieuorganisaties. Deze organisaties maken zich grote zorgen om de plannen van het kabinet, waarin nog eens extra bezuinigd wordt op het openbaar vervoer binnen Haaglanden. “Deze afbraak is een ramp voor de Haagse economie, slecht voor de Haagse inwoners en slecht voor de medewerkers van HTM. De bezuiniging moet van tafel en HTM moet Haags blijven. Daarom steunt de Haagse SP de Vrienden van HTM” aldus SP-raadslid Bart van Kent.
Door de bezuinigingen van het kabinet dreigt tot 40% van het huidige openbaar vervoer te verdwijnen. Dat betekent minder bussen in de avonduren, verminderde veiligheid, minder bus- en tramlijnen en het verlies van 500 banen. En dan is er natuurlijk nog de toename van het autoverkeer. Dit zal ten koste gaan van de bereikbaarheid van Den Haag, het milieu en de leefbaarheid in de wijken. En minder lijnen die dan ook nog eens minder vaak rijden zal voor veel mensen betekenen dat vrienden, familie en voorzieningen niet meer met het openbaar vervoer bereikt kunnen worden. Daar boven op wil het kabinet dat het openbaar vervoer wordt aanbesteed waardoor HTM voor Den Haag verloren dreigt te gaan.
Op de site www.vriendenvanHTM.nl is het mogelijk om ook ‘Vriend van de HTM’ te worden. De SP roept iedereen op die zich ook zorgen maakt over deze bezuinigingen en dreigende aanbesteding op de website zich aan te melden.

dinsdag 25 oktober 2011

Trammuseum geeft het paard de sporen !

Niet alleen het HOVM in Den Haag heeft afgelopen week met een paardetram gereden, ook het VTM Trammuseum heeft een speciale rit gemaakt met de museum paardetram No. 8!
Het paard vond het heerlijk om eens van zijn vaste plek af te komen en heeft zich voorbeeldig gedragen. Overwogen wordt om de tram te digitaliseren, zodat het paard op commando eventueel kan steigeren...De firma Viessman schijnt hier al ver mee gevorderd te zijn.....

maandag 24 oktober 2011

Trammend door de puin in de jaren '40

Trammend door de puin in de jaren
OorlogsVerzetsMuseum. (foto:PR)
ROTTERDAM - Gerard Cox en portefeuillehouder Jeannette Baljeu openden maandag in het OorlogsVerzetsMuseum de tentoonstelling 'Trammend door de puin' over de RET in de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie laat zien hoe het bedrijf omging met de omstandigheden van de oorlog.
'De rol van het openbaar vervoer in oorlogstijden zie je niet vaak terug in de geschiedenisboeken. Dat maakt deze tentoonstelling zo bijzonder en leerzaam: door middel van het historische materiaal ervaar je de belangrijke rol die de RET had tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus Baljeu. In het museum is via beeld en geluid te zien hoe het vervoersbedrijf omging met de gevolgen van de oorlog en het bombardement op Rotterdam.

De bezettingsjaren legden een grote druk op de RET. Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte het centrum van de stad en bracht het lijnennet in verwarring. Het onderhoud kwam in de knel. Een haperende stroomvoorziening, rijden in het pikkedonker, trams en bussen door Duitsers gevorderd: Van een normale dienstuitvoering was geen sprake meer. De verwoestingen in het centrum maakten voorheen belangrijke stadsdelen onbegaanbaar en onbereikbaar. Door puin versperde trajecten en schades aan de bovenleidingen en materieel legden een grote druk op de RET. Toch slaagde de RET er in om onder steeds grimmiger omstandigheden, de belangrijkste verbindingslijnen van de stad en de omliggende gemeenten weer functioneel te krijgen. De RET ondervond gedurende de oorlog verder ook ernstige hinder door de Britse en Amerikaanse bombardementen op het havengebied.

zondag 23 oktober 2011

Is het nou een tram of een bus ? ? ?


Op Busworld 2011 in Kortrijk was dit voertuig van de firma van Hool te zien!
Het lijkt wel een kruising tussen een tram en een bus. Ik neem aan dat er wel speciale trajecten voor zo'n voertuig nodig zijn, want een haakse bocht in een krappe wijk zie ik hem nog niet zo snel maken....

zaterdag 22 oktober 2011

Tram lijn 2 Rotterdam

En ook dit is pure nostalgie! Zoals bekend gaat mijn voorkeur uit naar de Haagse trams, maar dit vind ik als geboren Rotterdammer toch ook wel heel erg fraai!!

vrijdag 21 oktober 2011

PCC 1186

Dit vind ik nu pure nostalgie, deze mooie oude trammodellen!

Tramlijn 8 (Rotterdam)


Lijn 8
Tramlijn 8 (Rotterdam).jpg
Aangelegd door: RET
Geopend: 28 augustus 2000
Aantal sporen: 2
Tramdienst door: RET
uKBFa
Kleiweg
uABZlg
Centrale werkplaats Kleiweg
uHST
Bergpolderplein
uHST
Kootsekade
uABZrg
Lijn 4
uHST
Station Noord
uHST
Soetendaalseweg
uABZrf
Lijn 4
uHST
Benthuizerstraat
uHST
Zwaanshals
uABZrg
Lijn 7
uHST
Zaagmolenbrug
uHST
Noorderbrug
uHST
Meent
uHST
Pompenburg
uABZdg
Lijn 4, 21, 23, 25
uHST
Weena
uABZrg
Lijn 20
uHST
Rotterdam Centraal
uABZrf
Lijn 21, 23
uHST
Kruisplein
uABZrf
Lijn 4, 7, 20
uHST
Lijnbaan
uABZlg
Lijn 21, 23
uHST
Beurs
uABZlf
Lijn 21
uHST
Churchillplein
uHST
Leuvehaven
uABZld
Lijn 20, 23, 25
uHST
Vasteland
uABZld
Lijn 7, 20
uHST
Kievitslaan
uHST
Euromast/Erasmus MC
uBS2+luBS2+r

uWBRÜCKE1uWBRÜCKE1
Parksluizen
uBS2luBS2r

uHST
Pieter de Hoochweg
uHST
Oostkousdijk
uHST
Schiemond
uHST
Spanjaardstraat
uABZlg
Lijn 4
uHST
Delfshaven
uHST
Van Duylstraat
uHST
Zeilmakersstraat
uHST
Marconiplein
uABZld
Lijn 4, 21, 23
uHST
P. C. Hooftplein
uABZrf
21, 23
uHST
Huygensstraat
uKBFe
Spartastraat
Tramlijn 8 van de Rotterdamse RET is een tramlijn die loopt van de Kleiweg via het Centraal Station naar Spangen.

Inhoud

 [verbergen

Geschiedenis

De huidige lijn 8 werd ingesteld op 28 augustus 2000 en is de vierde tramlijn in Rotterdam met dit lijnnummer. Nadat de tram eerst zijn eindpunt had bij Oostplein is deze sinds 10 december 2006 verlegd naar de Kleiweg. Deze route komt grotendeels overeen met de route die vroeger lijn 6 had (van 1967 tot 2000). Tot 31 oktober 2005 reed lijn 8 steeds ongeveer samen met lijn 7. Ze hadden hetzelfde beginpunt (Spangen) en kruisten elkaar twee keer.
De vorige tramlijn 8 had een andere route. Vanaf 2 september 1967 vormde lijn 8 de verbinding tussen de Koemarkt in Schiedam en de Laan van Nooitgedacht in Kralingen. Een groot deel van de toen opgeheven lijn 17 werd hierin opgenomen. Na de opening van de Calandlijn in 1982 werd lijn 8 ingekort tot NS-station Blaak en opgeheven op 26 april 1986.
Rond maart 2011 is eindpunt Kleiweg gemoderniseerd. De halte is ook aan aangepast voor de Citadis 2, en voorzien van een nieuw wachthokje en een display waarop de tijden van de 3 eerstvolgende trams te zien zijn, diezelfde soort displays worden ook op bushaltes in Rotterdam gebruikt.

Parksluizen

Lijn 8 passeert de Parksluizen. Om de tram niet op te houden kan lijn 8 gebruikmaken van de bruggen aan weerszijden van de sluis. Indien de 1e Parkhavenbrug geopend is kan lijn 8 via de 1e Coolhavenbrug en de Puntegaalstraat toch doorrijden.

Exploitatie

Lijn 8 rijdt op werkdagen vanaf ongeveer 6:00, op zaterdag vanaf circa 6:30 en op zondag vanaf 8:00 tot middernacht. Op werkdagen rijdt de tram in de spits elke 8 minuten, daarbuiten elke 10 minuten. In het weekend wordt elk kwartier gereden, in de vroege ochtend en 's avonds rijdt lijn 8 elke 20 minuten.

Materieel

Lijn 8 wordt gereden met hogevloermaterieel type ZGT. De lijn is niet rolstoel toegankelijk, hoewel een aantal haltes wel een verhoogd perron hebben. Na 1 november gaat de citadis 2 op deze lijn rijden