maandag 24 oktober 2011

Trammend door de puin in de jaren '40

Trammend door de puin in de jaren
OorlogsVerzetsMuseum. (foto:PR)
ROTTERDAM - Gerard Cox en portefeuillehouder Jeannette Baljeu openden maandag in het OorlogsVerzetsMuseum de tentoonstelling 'Trammend door de puin' over de RET in de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie laat zien hoe het bedrijf omging met de omstandigheden van de oorlog.
'De rol van het openbaar vervoer in oorlogstijden zie je niet vaak terug in de geschiedenisboeken. Dat maakt deze tentoonstelling zo bijzonder en leerzaam: door middel van het historische materiaal ervaar je de belangrijke rol die de RET had tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus Baljeu. In het museum is via beeld en geluid te zien hoe het vervoersbedrijf omging met de gevolgen van de oorlog en het bombardement op Rotterdam.

De bezettingsjaren legden een grote druk op de RET. Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte het centrum van de stad en bracht het lijnennet in verwarring. Het onderhoud kwam in de knel. Een haperende stroomvoorziening, rijden in het pikkedonker, trams en bussen door Duitsers gevorderd: Van een normale dienstuitvoering was geen sprake meer. De verwoestingen in het centrum maakten voorheen belangrijke stadsdelen onbegaanbaar en onbereikbaar. Door puin versperde trajecten en schades aan de bovenleidingen en materieel legden een grote druk op de RET. Toch slaagde de RET er in om onder steeds grimmiger omstandigheden, de belangrijkste verbindingslijnen van de stad en de omliggende gemeenten weer functioneel te krijgen. De RET ondervond gedurende de oorlog verder ook ernstige hinder door de Britse en Amerikaanse bombardementen op het havengebied.