zondag 16 oktober 2011

Ingenieus systeem zorgt voor tijdswinst openbaar vervoer

Trams zetten weldra alle lichten op groen

  • Op lijn 7 in Schaarbeek leverde het VICOM-systeem al vijf minuten tijdswinst op.dbb
Op lijn 7 in Schaarbeek leverde het VICOM-systeem al vijf minuten tijdswinst op

BRUSSEL - Tegen 2014 staan Brusselse trams en bussen in verbinding met de verkeerslichten op hun route. Die springen automatisch op groen als het openbaar vervoer eraan komt. Dat zorgt voor tijdswinst. Er werd al zes miljoen euro in het systeem geïnvesteerd.
Het Brusselse Gewest haalde de mosterd in enkele steden in Frankrijk en Duitsland. Tram- en buschauffeurs kunnen daar de verkeerslichten op hun route beïnvloeden met een simpele druk op een knop en vermijden zo extra wachttijd. De vorige legislatuur bestelde het systeem al in 2006 voor Brussel, maar er zijn nog niet veel lijnen waar het gebruikt wordt.

Vijf minuten

'Op tramlijn7 werkt het wel al grotendeels en daar zien we goede resultaten. Op een totale reistijd van 50 minuten boeken we een tijdswinst van vijf minuten. De reistijd is afhankelijk van veel factoren, maar we maken ons sterk dat dit systeem veel bijgedragen heeft', zegt Philippe Vanstapel, de woordvoerder van minister van Openbare Werken en Vervoer Brigitte Grouwels.

Op veel andere plaatsen werkt het zogenaamde VICOM MS-12-systeem evenwel nog niet en dat wekt wrevel op bij de oppositie. 'Wij staan er volledig achter, maar het gaat veel te traag vooruit', vindt parlementslid Annemie Maes. 'Als je auto's uit de stad wil weren, moet je de mensen een goed alternatief aanbieden. Op dit moment gaat het openbaar vervoer nog steeds te traag en dat is nochtans een belangrijk aspect voor de gebruikers. Dit project verdient een hogere prioriteit.'

Vooruitgang

Volgens Grouwels werd er al heel wat vooruitgang geboekt. Zo zijn al 653 trams en bussen ermee uitgerust op een totaal van 853. Er werden ook al 61 kruispunten uitgerust. 'Tegen 2014 willen we er nog 147 doen. We hebben dus nog een weg te gaan voordat alle lijnen zullen werken. Het enige probleem is dat we moeilijkheden op het terrein hebben vastgesteld. Zo zijn sommige oude lichten niet compatibel en werken veel gemeenten nog niet mee met ons', aldus Vanstapel.

'Uiteraard zien we de VICOM liever nog sneller in werking treden, maar door de budgettaire besparingen van de regering is dat niet gemakkelijk. Tot hiertoe werd zes miljoen euro geïnvesteerd.' In totaal werd er dit jaar 20 miljoen euro geïnvesteerd in het verkorten van de reistijd. Daarmee werden onder meer aparte busbanen aangelegd.