vrijdag 19 augustus 2011

Werkwagendag – zondag 21 augustus 13:00 – 17:00





Bij tramvervoer door Den Haag wordt bijna altijd gedacht aan het vervoer van passagiers. Slechts enkelen weten dat de HTM beschikte – en beschikt – over werktrams: trams waarmee gewerkt werd aan de bovenleiding, trams om de rails te slijpen of schoon te maken en zelfs een heuse locomotief waarmee goederenwagons door de stad werden vervoerd! Op zondag 21 augustus wordt speciale aandacht besteed aan alle ‘werkwagens’ – van de oudste werktrams uit 1927 tot de werktrams die op dit moment bij de HTM in gebruik zijn – die in Den Haag hebben gereden.

Deze dag zijn er speciale activiteiten bij het Haags Openbaar Vervoer Museum:


- Deze dag is voor het eerst sinds jaren locomotief 2310 goed te bezichtigen. Een primeur deze zondag: dit is de eerste keer dat deze locomotief te bezichtigen is met de originele pantograaf van deze tram, die weer op het dak geplaatst is!
- Op het remiseterrein zal met slijpaanhangwagen H25 een uitleg en demonstratie worden gegeven over hoe de rails geslepen wordt.
- Ook ‘Dieseltinus’ H41 – waarmee vroeger werk aan de bovenleiding werd verricht – staat deze dag centraal. Er zal uitleg gegeven worden over de werking van de dieselmotor. Ook zal de werking van de hefbrug op deze tram gedemonstreerd worden.
- ‘Meettram’ 1315 – met welke tram momenteel door HTM allerlei metingen over de spoortoestand gedaan worden – komt naar het Haags Openbaar Vervoer Museum en is zowel van binnen als buiten te bezichtigen.
- De pas uit het buitenland teruggehaalde pekeltram H2 (gebouwd in 1926) wordt opengesteld voor publiek, zodat deze tram van binnen en buiten bezichtigd kan worden.
- Op het remiseterrein wordt een uitgebreide line-up neergezet van werkmaterieel.

Het programma van de demonstraties is als volgt:
13.30 uur: slijpdemonstratie met aanhangwagen H25
14.00 uur: uitleg over Meettram 1315
14.30 uur: slijpdemonstratie met aanhangwagen H25
15.15 uur: uitleg over Meettram 1315
15.45 uur: demonstratie dieselmotor en hefbrug van ‘Dieseltinus’ H41
16.15 uur: uitleg over Meettram 1315

Mogelijk wordt het programma in de loop van de week nog verder aangevuld. Houd u daarom onze website goed in de gaten.

Daarnaast worden ook tramritten gereden met historische trams volgens het maandelijkse programma:
13.15 uur: korte rit naar Voorburg Station
14.15 uur: korte rit naar Scheveningen Haven
15.30 uur: korte rondrit door het Haagse centrum

U bent van harte welkom op deze unieke middag in het Haags Openbaar Vervoer Museum (geopend tussen 13.00 en 17.00 uur) om een hele andere kant van het Haagse tramvervoer te leren kennen! 



website HOVM