woensdag 17 augustus 2011

Trams schoon met regenwaterdouche


RET opent meest duurzame remise van Europa • Ruimte voor alle trams van bedrijf • Parkeerplekken op het dak

Trams worden gewassen met hemelwater, in de winter wordt het pand verwarmd met energie die in de zomer is opgeslagen en door de grote ramen is er sowieso minder verlichting nodig. Alles aan de nieuwe RET-remise in Beverwaard ademt het credo ‘duurzaam’ uit. Gisteren werd de tramopslag en –werkplaats officieel geopend.

“Duurzaam gaat niet alleen om het milieu, maar ook om gebruik”, vertelt RET-directeur Pedro Peters. “In deze remise kunnen trams veel sneller onder handen worden genomen voor dagelijks en speciaal onderhoudt. Dit scheelt tijd en geld.”

Alle 91 trams van de RET worden ’s nachts in de nieuwe remise gestald. De oude remise aan de Hilledijk, die in 1967 werd geopend, is verkocht aan de gemeente. Peters: “Dit was toentertijd het nieuwste van het nieuwste, het was de eerste remise die ook voor metro’s werd gebruikt. Maar nu doet vooral heel sterk denken aan ‘Toen was geluk heel gewoon.’”

Vervoerswethouder Baljeu prijst de nieuwe remise vooral vanwege de dubbele functie. Op het dak is namelijk een P+R-terrein voor 511 auto’s. “Dit kan de bereikbaarheid van de stad aanzienlijk verbeteren. Het plan is om komende jaren dit nog meer door te voeren: met de auto richting de stad, en het laatste stukje met het openbaar vervoer.”

De tramremise heeft zo’n 50 miljoen euro gekost, maar een groot gedeelte hiervan wordt weer terugverdiend met de verkoop van de oude werkplaats. Daarnaast zorgt natuurlijk het duurzame aspect ervoor dat er minder geld wordt uitgeven op de langere termijn. Door de warmteopslag verwacht de RET bijvoorbeeld al 60 procent te kunnen besparen op het verbruik van gas.