

Geen land zo gek als Nederland...
Op vertoon van flyer volwassenen € 1,50 , 65+ en kinderen (4 t/m 11) € 1,00 tijdens Haagse Koninginnedag 2011
Het Haags Openbaar Vervoer Museum, HOVM, richt zich op het openbaar vervoer en de omgeving van Den Haag. Gebouw Remise is gebouwd in 1906 als tramremise voor de elektrische tram. Het gebouw is als exploitatieremise in dienst geweest tot 1983. Een rijke collectie trams en bussen houdt de herinnering aan het openbaar vervoer in de Hofstad levendig.
Van 26 april tot begin juli vervangt bus 2 de route tussen Kraayenstein en halte 'Nieuwedamlaan' van tram 2.
Bij halte 'Nieuwendamlaan' is de overstap tussen bus 2 en tram 2.
Bus 2 rijdt vervolgens vanaf halte 'Nieuwendamlaan' richting Kraayenstein via halte 'Volendamlaan' (bus 23), tijdelijke bushalten 'Walnootstraat' en 'Buitentuinen' en vervolgens naar de halten 'Louis Armstrongplein' en 'Arnold Spoelplein' (bus 26) en de Willem III straat naar Kraayenstein.
Vervallen halten tram 2:
Bus 2 stopt op loopafstand van de vervallen halten tram 2. |
Den Haag - Om even na zes uur op 2e Paasdag heeft er op het Stuyvesantplein een schietpartij plaatsgevonden; hierbij is één persoon om het leven gekomen.
Dit ondanks alle inspanningen van het ambulancepersoneel en personeel van het MMT. De zeer geëmotioneerde ouders van het slachtoffers kwamen op het plein en zijn door politiepersoneel opgevangen.
Omwonenden zeggen dat zij twee schoten gehoord hebben. In verband met de schietpartij zijn drie verdachten aangehouden; een 65-jarige man en een 45-jarige man en een vrouw van 64 jaar. De 65-jarige man zou een vuurwapen in zijn bezit hebben gehad. De reden van de schietpartij zou in de relationele sfeer moeten worden gezocht.
Midden op de weg staat een auto met een geopend portier en een geopende kofferbak. Volgens een woordvoerdster van de politie zijn de drie inzittenden van de auto als getuige meegenomen naar het bureau voor het afleggen van een verklaring.
De politie heeft een ruim Plaats Delict afgezet op het plein; verkeer van en naar de omliggende zijstraten is niet mogelijk. Ook HTM-tramlijn 6 is in beide richtingen gestremd.
De technische recherche is inmiddels ter plaatse om onderzoek te doen. Vanuit een politiehelikopter zijn bovendien rond 10.00 uur luchtopnames gemaakt van het Plaats Delict.
Update 13.15: de politie maakt bekend dat het slachtoffer een 24-jarige Rotterdammer zou zijn.
LEIDEN - De Rijngouwelijn wordt niet aangelegd door het centrum van Leiden. Dat staat in het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur. Het bespaarde geld wordt gestoken in de aanleg van de Rijnlandroute.
De Rijngouwelijn wordt van Gouda tot Leiden een sneltram over bestaand spoor. In Leiden moeten passagiers overstappen op de bus. Tot de kust van Noordwijk gaat de Rijngouwelijn over een nieuw aan te leggen busbaan. De aanleg van een aparte trambaan door de binnenstad van Leiden gaat dus niet door.
Aanstaande zondag 24 april is om 13.00 de opening van het nieuwe rijseizoen bij de museumtram gevestigd achter het Haarlemmermeerstation te Amsterdam.
De afgelopen periode is er veel onduidelijkheid geweest omtrent de Museumtrams in Amsterdam.
Inmiddels is het volledige wagenpark van de AOM door de Tramweg-Stichting, de EMA/RETM en diverse geldschieters gered, maar dit betekent een forse sanering.
Om ons naar buiten weer goed te presenteren, hebben wij getracht om ons 36-ste rijseizoen, dat aankomende zondag, 24 april, eerste paasdag, start een bijzonder tintje te geven.
De burgemeester van Amsterdam, de heer Eberhardt van der Laan, zal om 13 uur de dienst(die al om 11 uur van start gaat) officieel in gebruik stellen met de bijzondere wagen, de Union-144 uit 1904, die na zo'n 60 jaar nu eindelijk weer volledig inzetbaar is. Om 15 uur maakt de wagen nog een rit voor het publiek.
In de remise Havenstraat zal tussen een uur 13 en 16 uur een materieelshow worden gehouden, waarbij allerlei Amsterdams materieel, dat deels nog niet inzetbaar is, weer getoond kan worden.
Uiteraard is de museumlijn vanaf 11 uur weer in dienst, waarbij Amsterdams-, Weens-, Rotterdams- en Praags materieel de dienst zal uitvoeren.
Een ritje kost slechts 4 Euro(retour voor volwassenen) en 2 Euro(kinderen). Een dagkaart(alleen verkrijgbaar in de winkel) kost 10 Euro rep. 5 Euro.
Het geheel is uiteraard goed te combineren met een bezoek aan het Amsterdamse Bos, waarbij U met Uw retourtje natuurlijk onderweg de rit kunt onderbreken.
Ook de winkel in het Haarlemmermeerstation, gelegen aan de Amstelveenseweg 264 in Amsterdam, is weer open en heeft een scala aan nieuwe en tweedehands artikelen. Van trammodellen, via boeken, DVD's en kleine souvenirs. Ook Thomas de Lokomotief-tijdschriften zijn hier nog deels verkrijgbaar(exemplaren uit 2008 en 2009 nu nog slechts voor 2,50 Euro inclusief speeltje, OP=OP).
De beginlokatie is te bereiken vanaf het Centraal Station met GVB-tramlijn 16 of Connexxion-buslijn 142, 170 en 172, vanaf Schiphol met Connexxion-buslijn 197 en vanaf Station Zuid met buslijn 15. Ook de lijnen 2, 62 en 145 komen nabij het Haarlemmermeerstation.
Vanaf 11 uur wordt elk half uur gereden tot 13 uur, waarna een 20-minutendienst wordt gereden tot 16 uur. Hierna vertrekt er nog om 16.35 uur en 17 uur een tram naar Bovenkerk.
Uiteraard kunt U ook Uw rit in Bovenkerk aanvangen. De eerste rit daar vertrekt rond 11.40 uur en de laatste rit(met retourmogelijkheid) vertrekt rond 16 uur.
Weet U nog gezinnetjes met kinderen of andere belangstellenden, stuur deze mail dan door, zodat ook zij kunnen kennismaken met de Museumtramlijn.
Namens de Museumtramlijn Amsterdam, hopelijk tot ziens op onze museumlokatie, met vriendelijke groet, René van Lier
Op tafel ligt een bezuinigingsvoorstel van Haaglanden, HTM en Veolia dat volgend jaar 7 miljoen moet opleveren. Na 20.00 uur wordt de frequentie van Haagse stadsbussen gehalveerd. Zeven buslijnen van HTM en Veolia vervallen, net als tramlijn 10 tussen station Den Haag Hollands Spoor en station Voorburg. Scholier Dylan Bravenboer vindt het niks: “Ik ga op zaterdag en zondag ‘s avonds met de bus naar taekwondo in het centrum. Als er minder bussen rijden, ben ik nog langer onderweg.” Volgens Dylan wordt het steeds onaantrekkelijker om met het openbaar vervoer te gaan als je bijvoorbeeld uit wilt gaan. “Zo loopt de HTM geld mis.” Voorburger Ton Durville ziet tramlijn 10 nu echt naar de knoppen gaan: “Het wordt de bewoners van Voorburg steeds lastiger gemaakt om naar Den Haag te reizen. Dat het deel tussen station Den Haag Hollands Spoor en station Voorburg komt te vervallen, heeft de HTM zelf in de hand gewerkt. De lijn is nu al ‘gehandicapt’ want tram 10 rijdt alleen doordeweeks.”
Volgens PvdA-raadslid Kajouane moet het openbaar vervoer in deze tijd juist gestéund worden. “De afgelopen jaren is het aantal reizigers van het OV toegenomen. Deze toename wordt door de bezuinigingen teniet gedaan. Rampzalig.” PVV-raadslid Richard de Mos: “kijken naar zo efficient mogelijk openbaar vervoer is goed.” Zijn vrees is echter: “Dat er wordt beknibbeld op sociale veiligheid.”
Vandaag wordt officieel gestart met de verbouwing van station Den Haag Centraal. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen geeft vanmiddag tussen 14:00 en 15:00 het startsein. De rest van de dag is het ‘feest’ in het station: de bouwvakkers heten reizigers welkom, helpen ze de weg te vinden en sjouwen koffers. In 2013 moet de vernieuwde terminal opgeleverd worden.
Op het nieuwe station moeten bussen, trams en treinen samenkomen. Taxistandplaatsen moeten beter zichtbaar zijn, voorzieningen voor kaartverkoop en commercie prettiger geplaatst en er komt een ondergrondse fietsenstalling voor 6.000 fietsen.
Naast de artist impressions hieronder, kun je ook in augmented reality alvast de nieuwe stationshal zien. Daarvoor download je de app van Layar op je smartphone. Vervolgens kun je op het station rondkijken om de huidige situatie te vergelijken met de toekomst.
Artist impressions: ProRail
|
8 april 2011
De RET, Connexxion en Q-buzz moeten komend jaar gezamenlijk 12 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer. Dat wil de stadsregio Rotterdam.
De bezuiniging is nodig omdat het Rijk dit jaar al begint met het dichtdraaien van de kraan, met geld dat bedoeld is voor het openbaar vervoer in de grote steden.
De stadsregio heeft nu een brief gestuurd met daarin de vraag of ze denken dat volgend jaar al een miljoenenbezuiniging door te voeren, haalbaar is.
Actie
De vakbonden voeren dinsdag actie tegen de voorgenomen bezuinigingen in het openbaar vervoer in Rotterdam. Tussen 10 en 14 uur komt het stadsvervoer van bus, tram en metro plat te liggen. De lijnen worden vanaf 9 uur langzaam afgebouwd. Na 14 uur komt het vervoer langzaam weer op gang. Ook het kantoorpersoneel van de RET en medewerkers van alle ondersteunende diensten doen mee aan de actie.
Het Stadsgewest Haaglanden snijdt in de dienstregeling van het openbaar vervoer voor 2012. In totaal wordt er in opdracht van het Rijk voor 7 miljoen euro bezuinigd.
In het voorstel wordt de frequentie van de HTM en Veolia bussen na acht uur 's avonds gehalveerd. Er wordt ook nog gestudeerd op een plan waarbij er buiten bus 23 na 22.00 uur helemaal geen bussen meer rijden en het complete nachtnet wordt opgeheven. Tramlijn 10 zal niet langer rijden tussen station Den Haag Hollands Spoor en station Voorburg.
Bus 20 opgeheven
HTM Bus 20 tussen het Erasmusveld en Oostduin wordt opgeheven. Zes Veolia buslijnen verdwijnen eveneens. Tram 2 krijgt een lagere frequentie en wisselt in het voorstel van eindpunt met lijn 6, in plaats van Leidschendam-Noord wordt dat Leidsenhage. Tram 2 gaat, zoals eerder al bekend werd, rijden met RandstadRail voertuigen.
Lijn 11 gaat overdag vijf in plaats van zes keer per uur rijden. Door een omwisseling van de buslijnen 22 en 23 gaan er fors minder bussen rijden tussen Scheveningen en Duindorp.
Minder RandstadRail in Zoetermeer
In het voorstel gaat de frequentie van RandstadRail in de Zoetermeerse Krakeling omlaag van 10 ritten per uur naar zes. Op de Erasmuslijn van en naar Rotterdam gaan wel meer metro's rijden.
Na een inspraakronde bij de gemeenten in Haaglanden neemt het dagelijks bestuur van het Stadsgewest eind juni een definitieve beslissing.
Dat de publieke sector niet gebaat is bij marktwerking, wordt steeds vaker ingezien en erkend. Marktwerking heeft immers geleid tot een volledige verschraling van de zorg, een chaos bij de taxi’s en enorme bureaucratie in de re-integratie. Toch wil de regering nu het openbaar vervoer in de drie grootste steden aan de markt overlaten. Een vreemde stap, want er is geen enkel voordeel mee te halen.
In 2001 deed marktwerking haar intrede in het Nederlandse busvervoer. Omdat de Europese Unie speelde met de gedachte om marktwerking te verplichten, werden stapsgewijs steeds meer buslijnen aanbesteed. Hoewel de EU vervolgens al snel concludeerde dat marktwerking zeker niet altijd wenselijk is, bleef Nederland hier toch voor gaan. Een onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau van de SP toonde in 2008 aan dat door de toegenomen concurrentie het openbaar vervoer minder betrouwbaar geworden is. De keuze van de politiek voor meer marktwerking heeft geleid tot veel onzekerheden voor reizigers en personeel. Lijnen sluiten minder goed op elkaar aan, veranderen sneller en er vallen vaker bussen uit.
Op dit moment is het busvervoer in vrijwel heel Nederland naar de markt gebracht, behalve in de drie grootste steden. Door een enorme draai van de PVV bij het geven van hun gedoogsteun aan het kabinet dreigt het nu ook hier verplicht te gaan worden. De regering denkt hierdoor 120 miljoen te kunnen bezuinigen. Zij baseert zich echter op oude rapporten die achterhaald zijn omdat er sinds die tijd al ongeveer 160 miljoen op het busvervoer in de drie steden bezuinigd is. Bezuinigingen zijn niet te realiseren door het busvervoer aan de markt over te laten, maar door het mes te zetten in de dienstverlening. Iets wat vooral voorkomen moet worden, omdat minder openbaar vervoer voor de steden dramatisch zal zijn en leidt tot een slechtere doorstroming, luchtkwaliteit en leefomgeving.
De wens tot het aanbesteden van het openbaar vervoer komt vooral van de VVD en het CDA. Hun Kamerfracties schermden de afgelopen jaren met de cijfers over de klanttevredenheid. Al jaren blijken de reizigers in de grotere steden het minst tevreden te zijn. De meest recente klanttevredenheidscijfers laten echter twee opvallende uitkomsten zien. Van de vier grote steden wordt het busvervoer in Utrecht het minst gewaardeerd; de enige grote stad waar het busvervoer in private handen is. Het gemeentelijke stadsvervoerbedrijf van Den Haag is zelfs de beste vervoerder van Nederland. Daarnaast valt op dat in de grote steden de prestaties van het eigen busbedrijf gemiddeld beter gewaardeerd worden dan de prestaties van de particuliere busbedrijven die in de omgeving rijden. Het is duidelijk dat de reiziger niet gebaat is bij marktwerking in het busvervoer. Het is opeens opvallend stil vanuit de VVD en het CDA.
Van Europa hoeft er niet meer aanbesteed te worden, onderzoek laat zien dat aanbesteden tot veel onzekerheid leidt, er valt geen geld te besparen met een aanbesteding en nu blijkt de reiziger er ook niet bij gebaat te zijn. Er is daadwerkelijk geen enkel argument meer over om in de grote steden het busvervoer aan de markt over te laten. Maar ja, dan moeten de VVD en het CDA een draai toegeven en de PVV weer terugdraaien. Daar willen wij hun graag alle ruimte voor geven, want alleen deze draai leidt ertoe dat de reizigers goed openbaar vervoer kunnen behouden.
Dit artikel is geschreven door Laurens Ivens, Leo de Kleijn en Ingrid Gyömörei, SP-fractievoorzitters in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag